Bulgarian

luni, 18 iunie 2012

Singurătatea handbalistului de cursă lungă…


Singurătatea handbalistului de cursă lungă…  

+Interviu cu handbalistul Sandu IACOB (Ştiinţa Dedeman Bacău)

    La 15 ani, era cel mai bun handbalist al generaţiei sale… Numai că, spre deosebire de alte cazuri similare, Sandu Iacob şi-a continuat povestea de succes, devenind cartea câştigătoare a formaţiilor aflate în căutare de performanţă… Pe unde a fost ca jucător, la Bacău, Steaua, Săvineşti, Constanţa, Naţională, chiar şi în tricourile occidentale de prin Germania şi Elveţia, Sandu Iacob s-a bucurat de statutul de lider de echipă, punându-se cu totul în slujba acesteia. In 2007, a promovat Ştiinţa de unul singur, în 2008 şi-a adjudecat trofeul golgeterilor, iar în 2011 a propulsat Energia Tg.Jiu în finala Cupei României. La Bacău, unde orgoliile personale iau adesea locul aprecierii celorlalţi, succesele i-au fost privite cu un singur ochi…Şi acela, de sticlă, dar Sandu ştie, nimeni nu-i profet în ţara sa…Cândva, însă, memoria sportivă îl va aşeza acolo unde îi este locul. Sandu Iacob a fost ultimul mare talent propus de handbalul masculin  băcăuan.
Leonard POPA
                            
-Sandu, de ce handbal şi nu ...fotbal? Te tragi dintr-o familie cu o veche tradiţie fotbalistică...
-Handbalul mi-a oferit bucuria GOLULUI şi un mediu mult mai plăcut decât fotbalul. La 14 ani, am practicat în paralel, timp de 3 luni, şi fotbal,şi handbal… Faptul că, în scurt timp, am făcut parte din lotul de juniori al României m-a convins să continui cu handbalul. Tatăl meu, atâţia ani, maseur al celebrei  Dinamo Bacău, a fost dezamăgit la început (lucru pe care l-am aflat peste ani) de opţiunea mea, mai ales că investise în mine, emoţional şi material, pentru a ajunge fotbalist. Imi amintesc că, în ultimul meci de fotbal pe care l-am jucat, am format un cuplu de fundaşi centrali cu, mult mai cunoscutul, Cristi  Ciocoiu!
-Intr-un arc peste timp, ce momente ai reţine din lunga ta carieră handbalistică? Care dintre acestea îţi sunt cele mai dragi?
 -Intrebarea mă face să mă simt ''bătrân'', la ceasul destăinuirilor… Să răspund, totuşi. Cele mai importante momente pozitive:  transferul în prima ligă germană şi meciurile cu Muntenegru, din playoff-ul pentru CM din Croatia 2009. Negative: evoluţia personală de la CM din Croaţia 2009 şi faptul că nu-mi găsesc, încă, locul în handbalul băcăuan.
-Ai prins, ca handbalist,la Bacău, diferite generaţii de jucători...Care dintre acestea consideri ca a fost cea mai valoroasă?
-Fără să deranjez pe nimeni, consider că generaţia Ştiinţei 1995, alături de care am debutat în liga 1, a fost din punct de vedere tehnico-tactic mai valoroasă decât toate generaţiile care i-au urmat. Câteva nume ale jucătorilor din acea perioadă sunt elocvente: Vieru,Vâjă,Călin,G.Cojocaru,Dragomir,Negovan,Tancău,Bondar, Alex.Eftene...
-Ai fost şi căpitanul echipei naţionale, o vreme.Ce se întâmplă cu reprezentativa noastră? Se poate vorbi de regres, stagnare sau progres?
 - Legat de reprezentativa României, consider că, în acest moment, suntem în progres faţă de acum 15 ani, dacă ţinem cont de faptul că naţionala a fost prezentă la ultimele două Campionate Mondiale…Dacă ne gândim la perioadele în care România cucerea medalii la competiţiile importante,suntem mult în urmă. De ce? Consider că schimbarea sistemului în 1989 a trimis România în haos, în toate domeniile de activitate. De atunci, tot încercăm reforme peste reforme, fără să mai formăm nimic…Putem reveni lângă cei puternici doar dacă muncim precum muncesc şi cei care sunt în frunte, CINSTIT! Dacă nu sunt foarte clar, sa alegem, ca model, GERMANIA,  sa muncim ca nemţii, sa respectăm regulile ca ei şi, garantat, vom avea succes! Intrebările mele sunt: "Vrem asta? Putem?"…
--Numeşte câteva măsuri imediate pe care le-ai lua, ca manager, pentru redresarea unei echipe de handbal….
- As contacta o firmă care să se ocupe de promovarea imaginii pentru a-mi vinde ''produsul'' şi un specialist in ''team-building'', pentru a colabora la cel mai înalt nivel cu cei care fac parte din ''produs''.
-Cum ai caracteriza sezonul Ştiinţei din acest an?
-Locul 2,cea mai bună clasare din palmaresul echipei, este tot ce rămâne în timp…
-La Bacău, există în momentul de faţă 4 echipe de handbal, 2 de băieţi, 2 de fete...doar una în Divizia A...E bine, e rău să fie "bifurcată" performanţa?
-Sunt argumente pro şi contra. Mă rezum doar la primele. Mai multe echipe înseamnă: mai multe locuri de muncă pentru sportivi, o bază de selecţie mai mare pentru antrenori, mai multe meciuri pentru suporteri, mai multe articole despre handbal pentru jurnalişti…
-Care îţi sunt planurile de viitor?
-Concret, în acest moment, am posibilitatea de a-mi continua cariera ca jucător, dar independent de asta, doresc să-mi găsesc locul în handbalul/sportul băcăuan! Mulţumesc suporterilor, sponsorilor,dlui. Apostol şi dlui. Stavarache pentru susţinere şi dvs.,jurnaliştilor, pentru importanţa pe care mi-ati dat-o de-a lungul timpului! ...Aş vrea, însă, să se ştie că propunerea de a-mi continua cariera de jucător am primit-o de la o altă echipă, nu de la Bacău,  cum era firesc, din mai multe puncte de vedere…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu