Bulgarian

luni, 18 noiembrie 2013

“Viky” AMARANDEI -prima perlă a handbalului feminin băcăuan

“Viky”, prima perlă a handbalului feminin băcăuan

   După mai multe tentative eşuate, în sezonul  1977-1978, formaţia feminină de handbal Ştiinţa Bacău promovează pentru prima dată în Divizia A (în 1975 promovase în Divizia B) sub comanda antrenorului care avea să scrie istorie peste tot pe unde a fost (Buhuşi-Bacău-Tg.Mureş), Eugen Bartha. In Divizia A, băcăuancele atrag atenţia încă din primele etape, când nici o echipă nu reuşeşte  să le depăşească. Mai mult, în Sala Sporturilor din Bacău, suporterii au ocazia să urmărească, alături de  alte sportive valoroase, precum Ecaterina Marian, Riţa Florea, Viorica Cătineanu, Liliana Văcaru-Tadici (soţia actualului selecţioner), un inter-stânga cu braţ de fier, care transformă orice aruncare de la 9 metri în gol. Aceasta a fost Victoria (Viky) Amarandei, prima perlă a handblului băcăuan, care avea sa devină, de altfel, golgetera campionatului, când  Ştiinţa a câştigat primul său titlu naţional (1978-1979), chiar în anul debutului pe prima scenă. Handbalista băcăuană nu era, însă, o jucătoare necunoscută. Incă după Mondialul din 1975, când România s-a clasat pe un onorant loc patru, Victoria Amarandei era una dintre favoritele specialiştilor, fiind mereu prezentă în topul remarcatelor. In clasamentul anual, realizat pe baza voturilor a 48 de antrenori din ţară, o regăsim printre jucătoarele de prim-plan. Iată cum se prezenta respectiva ierarhie, în baza opţiunilor exprimate de tehnicieni: PORTARI: Lidia Stan (37 voturi), Elisabeta Ionescu (30), Viorica Ionică (20), Clara Bartok (10), Doina Copacz (8); EXTREMĂ STÂNGĂ: Cristina Petrovici (46), Maria Maghiari (32), Iuliana Hobincu (28), Emilia Munteanu (5); INTER STÂNGA: Magda Miclos (47), Irene Oancea (24), Victoria Amarandei (19), Georgeta Lăcustă (14), Maria Serediuc (5); PIVOŢI: Doina Furcoi (47), Rozalia Soos (41); CENTRU: Doina Cojocaru (43), Constanţa Piţigoi (38), Darinca Marcov (5); INTER  DREAPTA: Simona Arghir-Sandu (...fosta soţie a preşedintelui FR Fotbal, 48), Niculina Iordache (31), Ana Stănişel (40 de ani, 13), Georgeta Andronache (2); EXTREMĂ DREAPTA: Maria Bosi (38), Nadire Ibadula (35). ...Aşa arăta handbalul feminin românesc în 1975, anul când Victoria Amarandei alege să vină la Ştiinţa Bacău, în Divizia B!
...După ani şi ani, în octombrie 2013, am regăsit-o pe Viky, lucrând în cadrul Asociaţiei Municipale de Handbal Bucureşti, prilej de readucere aminte a tot ce a fost mai frumos şi mai de început în handbalul feminin băcăuan...

Leonard POPA

-Când şi unde aţi început handbalul de performanţă?
-Am început handbalul de performanţă în anul 1964, la Rapid Bucuresti sub îndrumarea domnului profesor Creţu Marcel. Ulterior, la 16 ani, am debutat în Divizia A la meciul Rapid -Rulmentul Brasov, antrenori fiindu-mi  Simion Pompiliu şi Francisc Spier.
-Cum s-a produs venirea la Ştiinţa Bacău?
-Am fost cooptată de către domnul Eugen Bartha, care la vremea aceea era antrenorul lotului naţional. Echipa era în Divizia B, iar în anul urmator  Ştiinţa a  promovat în Divizia A, prin câştigarea tuturor meciurilor disputate.
-In primul an de prim eşalon, primul titlu de campioană adus la Bacău! Vă rog să comentaţi cum de a fost posibilă această performanţă a unei formaţii abia promovate...
-Da, este adevărat că am cucerit primul titlu imediat cum am promovat în Divizia A, acest lucru fiind posibil prin muncă, seriozitate şi coeziunea sufletească a tuturor jucătoarelor din acea perioadă. De fapt, acesta este secretul performanţei şi astăzi.
-Ce vă mai amintiţi despre handbalistele noastre de atunci ?
-Jucătoarele din acea vreme erau foarte serioase şi muncitoare. Lotul era compus din Ecaterina Marian, Elena Văcaru-Tadici, Viorica Vieru, Rodica Mocanu, Florea Rita, Florea Maria, Ioana Vasîlca. Acestea formau nucleul de bază cu care mă înţelegeam perfect,  şi pe teren,  şi în afara lui...
-Cum era antrenorul Eugen Bartha în acea perioadă?
-Eugen Bartha era un foarte bun pedagog, era ca un tată pentru noi toate, fiind foarte apropiat de noi.
-Aţi fost golgetera echipei şi, dacă nu mă înşel, chiar a campionatului...Se marca mai uşor sau mai greu atunci?
-Este adevărat că am fost golgetera echipei şi a campionatului, deşi se marca mai greu faţă de acum, pentru că jocul era un pic mai lent şi nu atât de tacticizat. In zilele noastre se înscrie mai des şi pentru că jocul a devenit individual.
-Ce traseu aţi urmat după plecarea de la Bacău? A fost o despărţire amiabilă?
-A fost o despărţire amiabilă, deoarece eu m-am întors acasă, la Bucureşti. M-am transferat la Confecţia Bucureşti, unde am continuat activitatea ca jucatoare, avand ca antrenori pe Constanţa Piţigoi şi pe Sică Mărgulescu.
-Dacă ar fi să comparaţi ceea ce se juca atunci cu ceea ce se joacă astăzi, ce concluzii aţi trage?
-Nu se poate face o comparaţie între handbalul de atunci şi cel de acum, pentru că jocul era colectiv, spre deosebire de cel de astăzi, care este mai mult individual şi axat pe viteză.
-Cum comentaţi performanţa din grupele Ligii Campionilor a handbalistelor din Baia-Mare?
-Consider ca handbalistele din Baia Mare au avut o prestaţie bună, absolut onorabilă. Deşi sunt la prima experienţă în Liga Campionilor, au ţinut piept unor echipe cu mult mai multă experienţă şi au arătat că handbalul feminin românesc poate scoate din nou capul în Europa,  după tristele evenimente petrecute cu echipa Oltchim. Ultima partidă, pierdută la mare luptă în Ungaria, cu Gyor, e un punct de plecare, nu o staţie terminus…
-Handbalul românesc are, aşadar, viitor? Vă întreb întrucât  aparţineţi sistemului, având o experienţă sportivă de peste 48 de ani...
-Handbalul românesc are şi va avea viitor, dacă cei care se ocupă de centrele de copii şi juniori vor pune mai mult accent pe selecţie şi pe munca în echipă. Trebuie acordată  foarte mare atenţie selecţiei copiilor si angrenării lor în handbalul de performanţă, pentru că ei sunt viitorul handbalului românesc.
-Activitatea dvs. sportivă la ce se rezumă astăzi?
-Activitatea mea are continuitate şi astăzi, fac parte din Asociaţia Municipală de Handbal Bucureşti, sunt arbitru cu participare la toate categoriile organizate de către FRH şi,  pe lângă acestea, sunt antrenor responsabil cu selecţiile pentru fete şi băieţi.
Leonard POPA


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu