Bulgarian

marți, 9 august 2016

TEODORU AGACHI-UN PAȘĂ BĂCĂUAN



TEODORU AGACHI-UN PAȘĂ BĂCĂUAN

   Teodoru Agachi (Federația de Atletism din Turcia), antrenorul român stabilit la Izmir, care produce campioni pe bandă rulantă… Mihaela Melinte, Lăcrămioara Ionescu au fost doar începutul cutezanței în lupta cu aruncările. Păcat că, acum, specialistul băcăuan o face pe alte meridiane, pentru alte statistici federale. Urmele sale, însă, în atletismul românesc, grele și adânci,  nu a reușit să le șteargă nimeni. Nici măcar timpul! Între Europenele de la Amsterdam si Jocurile Olimpice de la Rio, am reușit să-l abordez pentru un scurt interviu.
Leonard POPA

-Cum a fost la Europene? Mulțumit?
-Sunt foarte multumit pentru ce am realizat aici. Când iei o medalie la un campionat de nivelul acesta nu poți fi decât mulțumit. Sigur că mai am multe de pus la punct, pentru că sportiva mea are doar 20 ani, iar proba de aruncare a greutății, ca și celelalte probe de aruncări, este o probă ce necesită multă experiență, pentru a performa la nivel înalt.
-Comentează te rog ultimele ierarhii atletice ale Europei…
-În ceea ce privește ierarhiile, aș putea spune că, în afară de Turcia, care reprezintă o surpriză, in rest pe primele trei locuri sunt aceleași  țări cu tradiție în a performa la nivel înalt. Deci, nimic surprinzător.
-Ai tras cu ochiul, desigur, și la atleții români....Ce se întâmplă? Chiar nu se mai prind medaliile de noi? Dispărem de pe harta performanței?
-Echipa Romaniei s- a prezentat la Europene cu un lot tânăr și fără multă experiență la concursurile de acest nivel.  Dacă nu mă înșel, doar Oprea și Ionescu sunt atleții cu cea mai mare experiență din lotul care a fost aici. După părerea mea,  România are un potențial mare, atât în privința atleților, cât și al antrenorilor. Din păcate, în lupta cu celelalte națiuni, ducem lipsă de bani și, probabil, de o strategie de dezvoltare a atletismului, pe termen mediu și lung.
-Urmează Rio....Ce așteptări sunt de la Jocurile Olimpice?
-Sigur că, în ceea ce mă privește, Rio va fi cu totul diferit de ce a fost aici. Vor intra în concurs 3 americance, cu aruncări de peste 19 m, o neozeelandeză, precum și- cel puțin- două chinezoaice, care au și ele performanțe de peste 19 m. În condițiile acestea, (sportiva mea are PB 18,57m) obiectivul principal va fi depășirea propriei performanțe și nu locul ocupat. Sigur că am dori o clasare în primele 8, dar dacă ea va reuși să arunce aici un nou PB (PERSONAL BEST), vom fi foarte mulțumiți.
-Noutăți în plan personal?
-În plan personal, sunt fericit pentru faptul că am devenit… bunic. Am doi  nepoți frumoși și sănătoși pe care de-abia îi aștept să vină la mine, în toamnă, când voi fi și eu în concediu. Din păcate, îi văd rar, datorită muncii mele. Soția mea îmi înțelege "nebunia" și îi mulțumesc din tot sufletul. Fără suportul ei, poate că nu aș fi realizat prea multe. În concluzie, am o viață personală fericită.
-În țară când mai revii?
-În România, acasă, voi veni  în concediu, dar după 1 septembrie…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu